Pikieta - Warszawa 2015 - NSZZ Solidarność PKP PLK ZLK Kraków - Solidarność - PKP PLK ZLK Zakład Linii Kolejowych - Kraków Kolej

Pikieta NSZZ „Solidarność” w obronie pracowników PKP Cargo - Warszawa 19.06.2014
„Chcemy pracować, a nie głodować!”
W dniu 19.06.2024 roku odbyła się pikieta Solidarności przed siedzibą PKP Cargo. „Nie damy się zakopać!”, „My chcemy pracy!”, „Chcemy pracować, a nie  głodować!” – między innymi tymi hasłami skandowali uczestnicy pikiety, wyrażając w ten sposób swój sprzecie przeciwko decyzji Zarządu PKP Cargo, który zdecydował o wysłaniu do 30% załogi na  przymusowe wolne. Nieświadczenie pracy może potrwać nawet do 1 roku.

W pikiecie wzięli udział także przedstawiciele Komisji Międzyzakładowej NSZZ Solidarność z Zakładu Linii Kolekowych z Krakowa.
Bezpieczny przejazd solidarność Kraków
W dniu 11 czerwca br. zarząd PKP Cargo zdecydował o jednostronnym rozwiązaniu za 24-miesięcznym okresem wypowiedzenia Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy dla Pracowników Zatrudnionych przez Zakłady PKP Cargo oraz o wypowiedzeniu w takim samym trybie Porozumienia w sprawie wzajemnych zobowiązań stron Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy dla Pracowników Zatrudnionych przez Zakłady PKP Cargo, zawartego w 14 lutego 2005 r.
Podczas pikiety przemawiający akcentowali, iż PKP Cargo to strategiczne oraz kluczowe dla bezpieczeństwa Polski przedsiębiorstwo, zwłaszcza w  obecnej, niepewnej sytuacji geopolitycznej, posiadanie własnej i silnej  infrastruktury krytycznej, do której niewątpliwie należy kolej  zapewniająca możliwość transportu towarowego. Związkowcy z Solidarności wskazywali, że  najcenniejszym kapitałem spółek kolejowych zawsze byli i są ludzie.
Obecna niepewna sytuacja na granicy pokazuje nam, jak bardzo ważny jest narodowy przewoźnik PKP Cargo, a ludzie zatrudnieni w tej Spółce i ich postawa ostatecznie decydują także o naszym wspólnym bezpieczeństwie.

Przemawiający podkreślali również, wyrażając obawy, że obecny p.o. zarządu PKP Cargo  został de facto wyznaczony do roli jej likwidatora.
Bezpieczny przejazd zatrzymaj się i żyj
Pozostałe galerie zdjęć z pikiet i protestów: